Bakalářský studijní program umožňuje osvojení komplexních znalostí v progresivních, rychle se rozvíjejících biologických disciplínách ve dvou specializacích – Experimentální biologii a Experimentální biologii rostlin.

Specializace Experimentální biologie

Garant oboru: prof. RNDr. Vladimír Kryštof, Ph.D.

Cílem programu je připravit odborníky v moderní biologii a příbuzných hraničních oborech. Během studia získají studenti formou přednášek nejprve základní poznatky z hlavních vědních disciplín potřebných pro rozvoj oboru (obecná biologie, matematika, chemie a fyzika), na které navážou specializované kurzy z molekulární a buněčné biologie, mikroskopie, biologické klasifikace rostlin a živočichů, obecné genetiky, experimentální biologie, mikrobiologie, fyziologie rostlin, živočichů a člověka, vývojové biologie, základů imunologie, patofyziologie a farmakologie. Mimo teoretickou přípravu je velký důraz kladen na praktickou výuku.

Absolvent je základním vzděláním biolog s výrazně rozšířenými znalostmi z molekulární, buněčné a experimentální biologie, chemie a rovněž biomedicínsky orientovaných oborů. Je vybaven potřebným rozsahem věcných i metodických poznatků v oboru, které mu nabízí široké odborné uplatnění v chemických, biochemických a molekulárně biologických laboratořích. Zaměření bakalářského programu mu též umožňuje prostupnost do navazujících magisterských oborů, včetně magisterského studia Bioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictví – Experimentální biologie, které může být završeno získáním odborné způsobilosti “odborný pracovník v laboratorních metodách a v přípravě léčivých přípravků” podle zákona č. 96/2004 Sb.

Podmínky k přijetí ke studiu:

Přijímací zkouška z biologie a chemie v rozsahu znalostí odpovídajících výuce na gymnáziu. Přijímací zkouška může být prominuta při splnění podmínek: 1. možnost: průměrný prospěch ve všech ročnících střední školy menší nebo roven 1,50 a současně průměr z biologie a chemie 1,25 2. možnost: průměr klasifikace z biologie a chemie menší nebo roven 2,00 a současně účastník celostátního kola olympiády z biologie nebo chemie

 

Specializace Experimentální biologie rostlin

Garant oboru: prof. RNDr. Vladimír Kryštof, Ph.D.

Cílem programu je připravit odborníky v moderní biologii a příbuzných hraničních oborech. Během studia získají studenti formou přednášek nejprve základní poznatky z hlavních vědních disciplín potřebných pro rozvoj oboru (obecná biologie, matematika, chemie a fyzika), na které navážou specializované kurzy z molekulární a buněčné biologie, mikroskopie, biologické klasifikace rostlin a živočichů, obecné genetiky, experimentální biologie, mikrobiologie, fyziologie rostlin, živočichů a člověka, vývojové biologie. Mimo teoretickou přípravu je velký důraz kladen na praktickou výuku.

Absolvent je základním vzděláním biolog s výrazně rozšířenými znalostmi z molekulární, buněčné a experimentální biologie rostlin, chemie a podobně orientovaných oborů. Je vybaven potřebným rozsahem věcných i metodických poznatků v oboru, které mu nabízí široké odborné uplatnění v chemických, biochemických a molekulárně biologických laboratořích. Zaměření bakalářského programu umožňuje absolventovi pokračování dalšího studia v navazujících magisterských oborech.

Podmínky k přijetí ke studiu:

Přijímací zkouška z biologie a chemie v rozsahu znalostí odpovídajících výuce na gymnáziu. Přijímací zkouška může být prominuta při splnění podmínek: 1. možnost: průměrný prospěch ve všech ročnících střední školy menší nebo roven 1,50 a současně průměr z biologie a chemie 1,25 2. možnost: průměr klasifikace z biologie a chemie menší nebo roven 2,00 a současně účastník celostátního kola olympiády z biologie nebo chemie.

Více informací na: Biologie, ekologie a životní prostředí: Přírodovědecká fakulta UP (upol.cz)