Bioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictví – Experimentální biologie

Garant oboru: prof. Ing. Miroslav Strnad, CSc., DSc.

Student tohoto oboru získá široké obecně biologické a biomedicínské vzdělání s výrazným zaměřením na buněčnou, molekulárně biologickou, bioanalytickou, biochemickou, biomedicínskou a experimentálně biologickou oblast.

      Do programu magisterského studia jsou zařazeny předměty, které umožní absolventům získání odborné způsobilosti k výkonu povolání odborného pracovníka v laboratorních metodách (dle Zákona č. 96/2004 Sb.), které dává možnost k práci ve zdravotnických zařízeních a následným atestacím. Posluchači musí zvládnout potřebné obecné i speciální instrumentální metody používané v experimentální biologii a medicíně. V průběhu studia bude kladen důraz i na rozvíjení tvůrčích schopností posluchačů, jejich nezbytnou jazykovou erudici a schopnost přiměřené prezentace výsledků jejich vlastní práce. Absolvování magisterského studia završené vypracováním diplomové práce a složením státní závěrečné zkoušky umožní také průchodnost do doktorských programů na přírodovědeckých i lékařských fakultách.

Podmínky k přijetí ke studiu:

Absolvování bakalářského studia experimentální biologie nebo experimentální biologie rostlin, přijímací pohovor.  Ke studiu se mohou přihlásit i studenti, kteří absolvují bakalářské studium na jiné vysoké škole ve stejném či příbuzném oboru, jakož i zájemci o přestup ze stejného či příbuzného studijního oboru na jiné vysoké škole.

 

Experimentální biologie rostlin

Garant oboru: prof. RNDr. Martin Fellner, Ph.D.

Student tohoto oboru získá široké vzdělání v rostlinné biologii s výrazným zaměřením na fyziologickou, biochemickou, buněčnou, molekulární a experimentální oblast.

Studium je zaměřeno na recentní poznatky fyziologie rostlin a možnosti jejich aplikace, na nové postupy v klonování, DNA technologiích, na genetické manipulace na molekulární úrovni u rostlin, na submikroskopické a biofyzikální metody studia, imunochemické a imunobiologické postupy zviditelňující některé buněčné struktury, na proteomiku i na zemědělské a biotechnologické aspekty biologie rostlin.

Absolvování magisterského studia završené vypracováním diplomové práce a složením státní závěrečné zkoušky umožní průchodnost do doktorandských programů na přírodovědeckých i zemědělských fakultách.

Podmínky k přijetí ke studiu:

Absolvování bakalářského studia experimentální biologie rostlin, přijímací pohovor. Ke studiu se mohou přihlásit i studenti, kteří absolvují bakalářské studium na jiné vysoké škole ve stejném či příbuzném oboru, jakož i zájemci o přestup ze stejného či příbuzného studijního oboru na jiné vysoké škole.

Více informací na: Biologie, ekologie a životní prostředí: Přírodovědecká fakulta UP (upol.cz)